Wat is Qigong?

WHITE SUN QIGONG IN ZEIST

Qigong is sterk gericht op zelf- genezing en zelf-ontwikkeling. Een rustige ontspannen houding zorgt ervoor dat je beter om kunt gaan met stress en de drukte van het dagelijks leven. Qigong geeft je daarvoor een schatkist aan handige oefeningen. We trainen vanuit de Daoïstische traditie.

lichaam | geest | adem

Wat is het Daoïsme?

“In de stilte en de leegte, voorafgaand aan hemel en aarde, vormde zich iets wonderbaarlijks. Autonoom, onveranderlijk, alom aanwezig, altijd in beweging. Misschien is dit de moeder van alles wat er is. De naam ervan ken ik niet. Noem het Dao, noem het groot. Omdat het oneindig groot is, stroomt het oneindig ver en weer terug.

De Dao is groot.
De hemel is groot.
De aarde is groot.
De mens is ook groot.

Er zijn vier grote dingen in het universum, en de mens is er een van. De mens volgt de aarde. De aarde volgt de hemel, de hemel volgt de Dao, de Dao volgt zijn eigen natuur.”

uit de Dao Te Ching, vers 25 van Lau-Tzu

Daoïsme, afgeleid van het Chinese woord “Dao” wat “de Weg” betekent, moedigt je aan om in harmonie te leven met de natuurlijke stromen van het leven. Het leert je om te vertrouwen op het ritme van de natuur, net zoals een boom buigt met de wind en een rivier meandert door het landschap.

Door het daoïsme te omarmen, leer je om los te laten wat buiten je controle ligt, in het moment te leven en te genieten van de eenvoudige dingen. Het nodigt uit om te vertragen en te luisteren naar je innerlijke kompas.

De Dao spoort je aan om jezelf te ontwikkelen, het bied steun om datgene te accepteren wat er nu is en jezelf met mildheid en compassie te bekijken.  Dat betekent niet dat je achterover kunt leunen en niets doet. Door de kennis en ervaringen die je tijdens mijn lessen opdoet, kun je jezelf gezonder en vitaler maken. Je schoont jezelf als het ware op, waardoor je geleidelijk dichter bij je oorspronkelijke energie komt.

De weg van de Dao is geen snelle oplossing, maar een levenswijze die je uitnodigt om te vertragen, te groeien en je lichaamsbewustzijn te vergroten.

"

Ontdek Qigong

Volg een gratis Qigong flow

Ontdek Qigong door een van mijn online lessen te proberen en train direct mee!

"

Concepten binnen Qigong

Wu Wei, Wuji, Taiji en Wuxing

“Wu Wei” (niet-doen):
Natuurlijk handelen: Qigong moedigt aan tot Wu Wei, waarbij je in overeenstemming handelt met de natuurlijke stromen van Qi, zonder je te forceren. Het betekent spontaniteit en moeiteloosheid in actie, zonder belemmerd te worden door beperkende gedachten.

“Wuji” (de oorspronkelijke staat):
Leegte en volheid: Wuji wordt gezien als de oorspronkelijke bron van Qi, vrij van dualiteit en onderscheid. Bij het streven naar Wuji laat je de spanningen zo goed mogelijk los om een staat van diepe ontspanning en verbondenheid te bereiken. Wuji is de vruchtbare leegte.

“Taiji” (het ultieme):
Harmonie en balans: Bij Taiji werken we aan de  harmonie en balans tussen de tegenstellingen  Yin en Yang. Yin en Yang zijn niet statisch, maar dynamisch en voortdurend in beweging, waarbij ze elkaar transformeren, aanvullen en in evenwicht houden. Yin kan niet zonder Yang en omgekeerd. Beide zijn noodzakelijk voor harmonie en evenwicht in jezelf. Deze twee polen zijn dualiteiten, maar zijn vooral twee zijdes van dezelfde medaille die het leven is. Het ene is niet beter of slechter dan het andere. Ze zijn. Zonder waarde oordeel.

“Wuxing” (de vijf fases of vijf elementen):
Hout, vuur, aarde, metaal en water: De elementen zijn archetypes die je kunnen helpen om beter te kunnen onderscheiden vanwaar bepaalde gevoelens of patronen vandaan komen bij jou vandaan komen. Ze zijn ook nuttig om je energetische en fysieke processen in je lichaam te begrijpen en te balanceren. Dit bereiken we door de vijf elementen in hun natuurlijke staat te brengen, waardoor ze elkaar versterken en beter samenwerken. De Vijf elementen werken samen in bepaalde cycli, voedend, afvloeiend, controlerend of rebellerend. 

"

aandacht | beweging | adem

Oorsprong

Qigong is voort gekomen uit eeuwenoude oude sjamanistische culturen. Door te kijken naar de bewegingen van dieren en deze vervolgens te gaan imiteren.

Vanuit het simpele uitgangspunt dat de mens niets anders is dan een levend Taiji symbool, ontwikkelden de Daoïsten een systeem van honderden oefeningen en meditaties om gezond te blijven of te worden.

In de Dao werken we met Yin en Yang, wellicht ken je het Taiji symbool wel. De twee tegenstellingen die niet zonder elkaar kunnen. Het mannelijke en het vrouwelijke, hemel en aarde, het explosieve naar buiten tredende en het implosieve naar binnen gerichte, het scheppende en het ontvangende. Licht en donker, warm en koud, oppervlakkig en diep, zon en maan. Yin en Yang proberen steeds met elkaar in evenwicht te zijn. Wij staan als mens uitgelijnd tussen deze twee krachten, de aarde onder ons en de hemel boven ons. De twee krachten komen samen in ons fysieke midden en draaien daar om elkaar heen in een spiralende beweging. Dit samenzijn brengt het Derde voort, de lijn tussen Yin en Yang. Het neutrale midden, waar we in de training graag naar toe wilen. In het diepste Yin zit als een vonk een beetje Yang en omgekeerd.

 

Yin en Yang draaien eindeloos in elkaar. Vanuit deze twee krachten ontstaan de 5 elementen. Vanuit het  Yin ontstaan de elementen Water en Metaal. Vanuit het Yang ontstaan de elementen Vuur en Hout. De midden kracht tussen Yin en Yang is het element Aarde. De Daoïsten ontwikkelden vanuit dit uiterst simpele principe, oefeningen en meditaties. Elk element is in de Daoïstische traditie gekoppeld aan organen, een klank, emoties, zintuigen, windrichting en een seizoen. Zo binnen, zo buiten!

Aan de basis van de Daoïstische training staat de Yi-kracht ofwel de innerlijke glimlach. Met de Yi-kracht / innerlijke glimlach, train je om met compassie naar jezelf, je lichaam en naar de ander te kijken. Met deze zachte kracht breng je hoofd, hart en buik op 1 lijn. Zonder de Yi-kracht / innerlijke glimlach is Qigong een vorm van prettige gymnastiek oefeningen, maar train je mét deze zachte kracht en glimlach dan ontstaat er op een diep niveau ontspanning en kun je stress en kramp vrijmaken waardoor het lichaam zich kan openen en verruimen.

Met Qigong en Healing Tao werken we met drie grote energie centra’s, de dantiens. Stel je een oceaan voor, gevuld energie. De onderste dantien is gekoppeld aan het fysieke lichaam, de middelste aan je emotionele lichaam en de bovenste is verbonden met je geest. De dantiens zijn verbonden met meridianen, de rivieren in je lichaam, die weer zijn verbonden aan de organen. Deze organen zijn weer verbonden aan een bepaalde zintuig, een element en een seizoen. Het is een heel helder en logisch systeem als je het door hebt!

"

oefeningen | meditaties | ademwerk

De training

Qigong en Universal Healing Tao maakt onderdeel uit van een toegankelijk, praktisch systeem. De trainingen zijn samengesteld uit fysieke oefeningen en meditaties. De fysieke oefeningen herstellen het contact met je lichaam en je organen. Door de bewegingen masseer je je organen van binnen uit. Je creëert letterlijk meer ruimte in je lijf, waardoor het opener, losser en schoner wordt.
De belichaamde meditaties helpen om je gewaarwording naar binnen te richten en te accepteren ‘dat wat er is’ of ’te ervaren wat er zich aandient’.

"

aandacht | beweging | adem

Wat doe je tijdens een Qigong les?

  • Bewuste ademhaling: Bij Qigong leggen we de nadruk op het bewust worden van je ademhaling en gebruiken diverse ademhalingstechnieken om de energie in het lichaam te reguleren en te versterken.
  • Zachte, vloeiende bewegingen: De zachte en vloeiende bewegingen helpen om spanningen los te laten, de energiestroom te bevorderen en het lichaamsbewustzijn te vergroten.
  • Grondingsoefeningen: Het bewust worden van het contact met de grond en het versterken van de verbinding met de aarde is een belangrijk aspect van Qigong.
  • Centreren en aarden: We richten ons op het centreren en aarden van het lichaam, wat helpt om emotionele en mentale balans te bevorderen en een gevoel van stabiliteit en kracht te creëren.
  • Neurieren en de helende klanken: In mijn lessen integreer ik verschillende klanken vanuit de Healing Tao en vanuit de Wuxing Qigong. Deze subvocal en vocale klanken werken ook door in het reguleren van de Nervus Vagus én werken ook door op de in de organen opgeslagen emoties.
  • Aanrakingen en massages: Bij de warming-up en/of de cooling-down doen we regelmatig Qi zelfmassages en raak je verschillende delen van lichaam aan.
  • Belichaamde meditaties: Tijdens belichaamde meditaties in Qigong en Healing Tao, wordt de aandacht gericht op het voelen van de subtiele energieën in het lichaam, het bewustzijn van de ademhaling, en het cultiveren van een diep gevoel van verbinding met de natuurlijke wereld om ons heen. Deze meditaties helpen niet alleen om de geest te kalmeren en te ontspannen, maar ook om de fysieke, emotionele en spirituele aspecten van welzijn in balans te brengen.
"

connectie | intentie | zijn

Het effect

Door Qigong en Healing Tao te beoefenen maak je ruimte voor het proces van belichaamt in het hier en nu aanwezig zijn. Het is niet alleen een training voor je lijf, maar ook voor je emotionele en je mentale processen. We oefenen in het integreren van onze geest, ziel en lichaam én stemmen ons daarbij af op onze connectie met de universele krachten van yin en yang.

Door toestemming te geven om te mogen zijn en niets meer te hoeven doen. Hoe voel je je fysiek, mentaal en emotioneel? Is alles welkom en hoeft er niets te veranderen? Mag alles er zijn zonder dat het anders hoeft? Kun je je gedachtes accepteren voor wat ze zijn, maar niet verdwijnen in het verhaal? Mogen alle gevoelens gevoelt worden, ook de minder prettige? Kun je afstemmen op je fysieke sensaties zonder er te over oordelen?

Dit is echt een enorme klus, waar je je hele leven mee kan oefenen. En voor de duidelijkheid, waar ik ook dagelijks mee oefen en wat me de ene keer makkelijker en ander keer minder goed lukt.

Stapje voor stapje kun je meer en meer bewegen richting zelfacceptatie en belichaamt in het hier en nu komen. Van in je midden komen. Vanuit moeiteloosheid trainen met een glimlach en vanuit een staat van flow.

Je creëert voor je jezelf een moment van afstemming op het leven, op wat er door je heen wilt bewegen. Van wat er in je lichaam leeft. Je hoofd heeft niet de antwoorden, je lichaam en ziel wel!

Gun jezelf de tijd en de ruimte om ernaar te luisteren, te observeren, nieuwsgierig te onderzoeken, zonder dat er iets hoeft te veranderen.

En dan, in je eigen tempo, kun je meer en meer gaan zakken in je lijf, ontspannen, openen, je gedachtes tot rust laten komen, waardoor je levenskracht en levensvreugde toe kan nemen.

"

oorsprong | uitleg | voordelen

Veel gestelde vragen

Wat is Qigong?

Qi is de vitale energie die door elk levend wezen stroomt. In India noemen ze het Prana, in de westerse filosofie Elan Vital. Qi wordt ook wel geschreven als Chi en je spreekt het uit als Tsjie. Qigong betekent vaardigheid, werken of oefenen (gong) met je levenskracht (Qi). Wat je erin stopt krijg je er weer uit. Dat is echt het gong aspect van Qigong. Regelmatig oefenen, ook is het maar 15 min per dag, geeft het beste resultaat. Er zijn heel veel oefeningen die je makkelijk tussendoor, bij het opstaan en naar bed gaan kunt doen. Dit zorgt voor een intergratie van wat je in training leert en je dagelijks leven.

De oorsprong van Qigong

Qigong is ontstaan door bewegingen uit de natuur na te bootsen. Zoals een rivier van een berg van boven naar beneden stroomt. Met een sterke innerlijke kracht en zachtheid van buiten. Zo willen we bewegen, vanuit die natuurlijke staat, met een natuurlijke kracht. Zo binnen, zo buiten.

Wat is het verschil tussen Qigong en Yoga?

Zowel Qigong als Yoga zijn eeuwenoude praktijken die gericht zijn op het bevorderen van welzijn en het creëren van een harmonieuze verbinding tussen lichaam en geest. Hier zijn enkele verschillen en overeenkomsten tussen de twee, en waarom Qigong voor sommigen aantrekkelijker kan zijn: 

Overeenkomsten:

  • Lichaamsbewustzijn: Zowel Qigong als yoga benadrukken het belang van lichaamsbewustzijn en het cultiveren van een dieper begrip van het lichaam.
  • Ademhaling: Beide praktijken integreren ademhalingstechnieken om de energie te reguleren en een gevoel van ontspanning te bevorderen.
  • Stressvermindering: Zowel Qigong als yoga helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van rust en welzijn.

Verschillen:

  • Bewegingen: Qigong maakt vaak gebruik van zachte, vloeiende bewegingen die gericht zijn op het stimuleren van de energiestroom in het lichaam, terwijl yoga een breder scala aan houdingen en bewegingen omvat.
  • Filosofische achtergrond: Hoewel beide praktijken een spiritueel aspect hebben, komt de filosofische achtergrond van Qigong voort uit de traditionele Chinese geneeskunde en de principes van yin en yang, terwijl yoga zijn oorsprong vindt in de hindoeïstische traditie en de filosofie van de Vedas.
  • Energie focus: Qigong legt speciale nadruk op het werken met en cultiveren van levensenergie of “qi”, terwijl yoga zich meer richt op het ontwikkelen van flexibiliteit, kracht en balans.

Waarom Qigong aantrekkelijk kan zijn: Qigong kan voor sommigen aantrekkelijker zijn vanwege zijn focus op energetische aspecten en het gebruik van zachte, vloeiende bewegingen die geschikt zijn voor mensen van alle leeftijden en fysieke condities.

Daarnaast kan de integratie van Qigong met somatisch werk en de focus op de nervus vagus een diepere verbinding met het lichaam en een grotere nadruk op stressvermindering bieden.

Het is belangrijk op te merken dat de keuze tussen Qigong en Yoga afhangt van individuele voorkeuren, doelen en behoeften, en beide praktijken waardevol kunnen zijn voor het bevorderen van welzijn en balans.

Wat levert Qigong me op?

Met de rustige, kalme Qigong vormen train je je mentale focus en helderheid. Doordat deze focus wordt gecombineerd met bewegingen, is het voor veel mensen toegankelijker dan bv mindfulness of andere zitmeditaties. Met de meer actieve, dynamische Qigong vormen ontwikkel je in je eigen tempo je
kracht, uithoudingsvermogen, balans en wendbaarheid.

Wat is Universal Healing Tao?

De grondlegger van de Universal Healing Tao is Grandmaster Mantak Chia. Hij ontwikkelde een uniek systeem waarbij je kunt werken aan:

  • Het vergroten van je vitaliteit en gezondheid
  • Het uitbalanceren van je emoties en je gevoelsleven
  • Je persoonlijke en spirituele groei

Universal Healing Tao bestaat uit een combinatie van Qigong en belichaamde meditaties. Met Qigong leg je de basis voor de interne energie oefeningen, die gebaseerd zijn op de daoistische traditie van de innerlijke alchemie.

Mijn lessen bevatten;

  • De innerlijke glimlach
  • De zes helende klanken
  • De kleine hemelse kringloop
  • Iron Shirt technieken zoals omhels de boom, de schildpad en de waterbuffel
  • Belichaamde meditaties 

Voor een gezond, energiek lichaam en rustige, kalme geest is er harmonie tussen Yin en Yang nodig. Healing Tao brengt deze twee polariteiten samen in een training, die stagnaties en blokkades in je lijf kan opruimen, waardoor je levensenergie kan gaan stromen en/of toenemen.

Hoe ziet een les eruit?

De lessen bestaan uit een mix van de dynamischere yang vormen gecombineerd met de rustigere yin vormen.

Mijn lessen hebben een duidelijke opbouw;

  • Start: aankomen in het lijf door verschillende ademhalingstechnieken en het activeren van de innerlijke glimlach,
  • Daarna een warming up en strekkingen om het lichaam meer open en soepeler te maken
  • Vervolgens een meer dynamische Yang Qigong die de uitlaatklep geeft om vastzittende energie of druk, vol hoofd leger en rustiger te maken
  • Daarna ontstaat er als vanzelf meer ruimte voor de kwaliteit van zachte, vloeiende Yin flows. 
  • We sluiten af met een belichaamde meditatie en stilte.

In de onderstroom stemmen we af op het onderliggende thema van de reeks. De groep is klein en overzichtelijk. We trainen afwisselend staand of zittend op een stoel (tenzij anders vermeld bij les) . De lessen duren of 60 min of 75 min.

Kan ik meetrainen als ik niet zo fit of een burn-out heb?

Qigong biedt geweldige handvatten voor het herstel van je vitaliteit. Mocht je Qigong willen proberen, maar je twijfelt of je mee kunt trainen, neem dan contact met me op.
Ik kan tijdens de les rekening houden met jouw fysieke beperkingen of energie.

Oefeningen kunnen worden aangepast (denk aan grootte en snelheid en hoeveelheid) en bv ook zittend of liggend gedaan worden. En je mag altijd gaan zitten of liggen en niets doen (yin-fase) en stoppen als het teveel voor je wordt. Deze weg moedigt je juist aan om je grenzen te voelen en er naar te handelen. Het gaat erom dat je in beweging komt, niet hoe groot de bewegingen zijn.

In mijn lessen wil ik je uitnodigen om de reis in je lijf, met alles wat daar leeft, aan te gaan. Hoe lenig, soepel, dun, gespierd of fit je bent, is niet relevant bij het beoefenen van Qigong. Hoe ver je kunt buigen, je been kunt uitstrekken of hoe goed je balans kunt houden is niet het doel. Het vertrekpunt is jouw lichaam. Stap voor stap kun je ervaren dat je telkens wat dieper kunt zakken, losser en soepeler wordt. Op jouw eigen tempo en op jouw manier.

Bij Qigong streven we niet naar perfectie -want dat lukt toch niet- maar naar verfijning. Dat je steeds beter ervaart wat er in je lijf speelt en wat er gezien en gevoeld mag worden.

Uiteraard werkt het wel zo “dat wat je erin stopt, krijg je ook weer terug.” Dus hoe vaker je traint -en dat kan al met 15 minuten per dag- hoe sneller je resultaat zult ervaren!

De manier waarop we Qigong toepassen hangt af van jouw individuele situatie. Of je nu op zoek bent naar nog méér vitaliteit of juist herstel van je lijf, meer mentale rust of een evenwichtiger gevoelsleven, je gebruikt dezelfde technieken, maar afgestemd op jouw uitgangspunt, jouw mogelijkheden en jouw conditie.

"

ervaar het zelf

Geef je op voor een proefles

Qigong is een manier van beweging en bewustzijn die iedereen, op elk niveau kan leren.
Kom een keer mee trainen en ervaar het zelf.

Kosten €12,50

Klik op de knop hieronder en geef je op voor een vrijblijvende proefles en ontdek of Qigong iets voor jou is.

Vul je gegevens in en maak een keuze uit de verschillende momenten waarop je een proefles kan volgen.
Je ontvangt gelijk een algemene mail met alle informatie.

Als er plek is in de les van jouw voorkeur, krijg je van mij een bevestiging. Met de betaling maak je je plek definitief.

Mocht er op dit moment geen ruimte beschikbaar zijn in de les van je keuze, zal ik je zo snel mogelijk op de hoogte stellen en een alternatief aanbieden.

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten in een van mijn lessen,
Franca

Waar?

White Sun Qigong
Johan van Oldenbarneveltlaan 62
Zeist

  • Gratis parkeren voor de deur
  • Trainingsruimte is op de eerste verdieping